[Recenze] | Peter May - Muž z ostrova Lewis

Temné vyprávění odhaluje záhadu Muže z ostrova Lewis



Peter May je tu již podruhé a za chvíli dokonce přijde i potřetí. Zatím se však podíváme na druhý díl Trilogie z ostrova Lewis, který je svým zpracováním stejný jako jeho předchůdce. Avšak nebojte se, případ je to stejně zapeklitý a hlavně stejně čtivý.



Byla jednou jedna mrtvola

V rašeliništi najdou mrtvolu mladíka. Zprvu si vyšetřovatelé myslí, že se jedná o několik stovek starou mrtvolu a tím pádem nějakou rituální vraždu, ale tetování Elvise Presleyho, které má mrtvý vytetovaný na rameni, dokazuje, že mrtvola není starší než jen pár desítek let.
Do tohoto případu je také zatáhnut Fin Macleod, když zjistí, že hlavním podezřelým z vraždy je otec Marsaili Macdonaldové, jejichž životy byly zejména v dětství značně propletené. Fin se tedy vrhá do pátrání po skutečném motivu a příčiny mladíkovy smrti. A to, co postupně objeví, překvapí nejenom jeho.

Skórující Peter May

Muž z ostrova Lewis je v pořadí druhou knihou z Trilogie z ostrova Lewis a potvrzuje jen to, že Peter May dokáže zkonstruovat příběh se zajímavou zápletkou. Takovýto typ tu byl sice k vidění již několikrát, ale autor jej dokáže zabalit do takového hávu, kterýžto dokáže čtenáře přinutit si knihu přečíst. Peter May i tentokrát od začátku začíná poutavým vyprávěním, kdy čeká na vyřešení případ vraždy. Fin se tak opět ujímá vyšetřování. A přesto je Muž z ostrova Lewis něčím jiným, než pouhým následovníkem prvního Finova příběhu. Jako takový má na něj sice návaznost, ale v klidu stojí sám o sobě.
Struktura je v základu sice též stejná, avšak Peter May přidává k druhému dílu pár dalších prvků, čímž sérii oživuje a nestává se tak monotónní. Hlavně však mění pohled na hlavní hrdiny. Na to, aby celý příběh vyplňoval samotný Fin, je potenciál trilogie i samotného svazku moc velký. Místo toho autor lidem představuje i Tormoda Macdonalda, otce Marsaili, který má zdravotní potíže.

Emocionální tajemství obyvatel pochmurného ostrova jsou ještě hlubší než jeho rašeliniště
- The Times
I zde se dočkáme flashbacků, ale ty jsou právě napsány z pohledu Tormoda, starého pána, jenž ve volných chvílích vzpomíná na své dětství. Peter May tak pokrývá větší rozsah a Muž z ostrova Lewis se tak stává komplexnějším.
Autor co nejvíc využívá svých předností a tak jsem se opět s chutí začetl do barvitých popisů krajin, scenérií, ale také dobře navržených postav, jejichž psychologie je krásně zpracována a funguje jako ozubená kola, která do sebe zapadají. To lze říct i o příběhu jako takovém, jenž s přibývajícím počtem stránek graduje, zápletka se rozuzluje a vše spěje do velkého finále. A to je opravdu velkolepé. Stejně jako ve Skále - rychlé, logické, akční, napínavé.
Muž z ostrova Lewis tak za Skálou nezaostává. Spíše naopak, jde hrdě kupředu a v závěsu za sebou Skálu táhne jako svého o něco menšího parťáka. Ti, kdož mají rádi thriller zkombinovaný s propracovanou psychologií, nechť neváhají a Muže z ostrova Lewis si pořídí. Protože dokáže vyrazit dech v nejednom směru.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Host.

Knihu lze koupit na e-shopu nakladatelství Host.

Autor článku: EclecticGuy

Sdílej

Přečtěte si taky

Předchozí
Next Post »