[Recenze] | Mo Hayder - Panenka

Nebojte se, když uvidíte Panenku, žádné voodoo se konat nebude



Thriller, jak má být - přesně to je Panenka. Zprvu se to tak nemusí zdát, ale druhá polovina se nese v duchu velkého odhalování. Pokud máte silnější žaludek a myslíte si, že jste připraveni na nějaký propracovaný thriller, pak je tu Panenka.




Jack Caffery je obyčejný detektiv jako každý jiný. Má svůj styl, svůj svět, smysl pro humor, ale zejména když se do něčeho pustí, nepoleví. Stejně tak tomu je i s případem mrtvé sestry Jacqui Kitsonové, jejíž tělo se ale nikdy nenašlo. Správně by měl Caffery případ opustit a vrhnout se na jiný, ale detektiv trvá na tom, aby dostal ještě nějaký čas. A dostává ho.
Mezitím se na psychiatrické léčebně Beechway pere se svým každodenním životem Joe Le Grande. Personál ústavu totiž odmítá chodit na noční směny. Důvodem je stále se rozrůstající báchorka o jakési Maud, přízraku staré ženy, která své oběti nutí k sebepoškozování. Situace se stává čím dál ožehavější, když je z kliniky propuštěn pacient, jehož minulost je temná jako nejčernější noc.

Tři dějové linie, jedno vyvrcholení

Mo Hayder již v šesté knize o Jacku Cafferym, svérázném detektivovi, který se rád zakousne a nepustí, hezky kombinuje thriller s detektivkou a mnohdy mezi nimi balancuje. Chvíli Panenka připomíná klasickou detektivku a hned zase napínavý thriller. Avšak z velké části je to mix obou těchto žánrů, jenž se čte opravdu krásně.
Snad největším překvapením může být samotná koncepce knihy. Autorka zároveň popisuje tři dějové linie, které ze začátku nemají nic společného. Co se ale zdá jako nespojitelné a vzdáleně spolu nesouvisející, z toho nakonec vzniká propojený trojúhelník, jenž s dalšími a dalšími stránkami nabírá čím dál větších rozměrů. Tři dějové linky se postupně splétají dohromady, člověk je napnutý jako struna a čeká, co se bude dít dál.

"Hayder v Panence ostře vykreslila všechny postavy, hlavní i vedlejší, a splétá jejich myšlenky a činy tak, že se začnete skutečně bát."
- Publisher's Weekly
Všechny linie v sobě mají spojitost a proto nejenže se všechny tři dočkají zdárného zakončení, ale zároveň se vyřeší takovým způsobem, že jsem měl pocit, jako by došlo k jednomu velkému rozuzlení. Nechápal jsem to jako konec jednotlivých linií tak, jako byly nastaveny na začátku, ale vyluštění jedné celé záhady jako celku.
Panenka je napínavé čtivo, které je určeno spíše pro silnější povahy vzhledem k několika detailněji popsaných situacím. Jinak ale kniha potěší všechny příznivce thrillerů a detektivek, kteří chtějí po severské literatuře nějaké zpestření. A Mo Hayder jim ho ráda poskytne.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Domino.

Knihu lze koupit na e-shopu nakladatelství Domino.

Autor článku: EclecticGuy

Sdílej

Přečtěte si taky

Předchozí
Next Post »